Снимка: Reuters
fallback

Варненски земеделски производител увеличава кошерите в стопанството си чрез инвитро процедури на пчели майки. Това съобщиха днес от Областния информационен център в крайморския град.

Oще по темата

Пчелите в България умират: В Добричко със 70% по-малко

Специалната машина за изкуствено осеменяване на медоносните насекоми е купена, след като стопанинът е спечелил проект по Програмата за развитие на селските райони. Общият му бюджет е 15 000 евро, допълва БТА.

Технологията за изкуствено оплождане на пчелите майки изисква те да бъдат под упойка по време на процедурата.

Стопанинът всъщност работи под микроскоп, като манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Преди да започне да действа с купената с евросредства апаратура, собственикът, който е сертифициран биопроизводител, е преминал през специално обучение във Великобритания.

От Областния информационен център уточняват, че след първите успешни манипулации земеделският производител вече е успял да разшири стопанството си от 117 на 165 кошера. През миналата година добивът му на мед е достигнал 1 тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Каракачанов

преди 4 години

Смях смях ,оооо колко си *** има ли смисъл ооо не .Разделя ги на две кошерите и готово.Глупав си но нагъл ,кофти комбинация ,мислиш си че знаеш нещо а си ***.Чувал ли си за роене и как се хващат после пчелите.Ама викаш то ги делиш на две със сатъра хаххаха

25

Смях. Смях

преди 4 години

Да направиш 165 кошера от 117, хич не ти трябва машина за толкова пари. разделяш 50 кошера на две и готово. Сами си правят майките. Пак се " усвояват едни пари"И много се чудя кой и как е одобрил такава инвестиция за толкова малък пчелин.И какво значи био пчелин?Пасе ги на връх Мусала? Или направо на Еверест. Това билото си е голяма измама

24

Без име

преди 4 години

Статията е писана от човек ,който е виждал пчела на снимка .Ако от толкова кошери вади 1тон мед да иде да се гръмне

fallback