Снимка: БулФото
fallback

Дори ако сме си откачили радиаторите за парно в апартамента, дължим такса "сградна инсталация" за топлината по общите тръби. Това е заключението на Съда на Европейския съюз (СЕС), който се произнесе по запитване на българските съдилища как да прилагат европейското право, съобщава вестник "Сега".

Дългогодишният спор между абонати и топлофикациите в България, влезе в съда в Страсбург през 2017 година. Конкретната причина бяха запитвания на районните съдълища в София и Асеновград заради дела, по които трябва да се произнесат - искове, заведени от "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" срещу техни абонати, които отказшат да плащат за отопление на общите част на сградата. след като са се отказали от парно в своите апартаменти.

Вече има и доста дела, заведени от недоволни абонати от цяла България срещу топлофикации по същия казус, както и колективни искове, заведени от "Сдружение за правна помощ на потребителите" срещу практиката на "Топлофикация София" и на "ЕВН България Топлофикация" да начисляват сметки за нежелана енергия.

Дори и с изключени радиатори топлофикациите законно ви искат пари, е позицията на Съда на ЕС, изразена от генералния адвокат на СЕС Хенрик Сауменсгор Юи.

Заключението на Евросъда е, че услугата не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на 2/3 от собствениците, което ангажира всички обитатели. Някои могат да откажат отопление в своите имоти, но това не ги освобождава от разходи за общите части, заради които също се изразходва топлинна енергия.

Така, решението означава, че единственият начин да не плащаме никакви пари на Топлофикациите е поне 2/3 от собствениците на имоти в сградата да решат, че не искат да ползват парно и топлоснабдяването да бъде изключено за целия блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

svetoslav

преди 4 години

Здравейте, отскоро живея1 в панелка с парно и планирах да се топля по този начин. Обаче забелязах, че като отворя крана на максимум 5, радиатора след 3-4 часа пълнене( чува се че влиза вода) се затопля едва на 1/10 от дължината му - той е дълъг към 2 м, а се затопля до 30 см....в другия край има два отвора, затворени с шестограм, който се намира под дебел слой боя. Знам, че се обезвъздушава системата..и вероятно за това не е работил...ако някой има опит да сподели.

172

Ел. техник

преди 4 години

Това е интересен казус. Ползващите парно, плащат веднъж енергията използвана в радиаторите, неползващите парно плащат още поне половината от същата тази енергия. Чудя се общините как не са се сетили да ни сложат такса улично осветление, ние го плащаме по данъците със сигурност, тази светлина която влиза през прозорците що да не я платим и нея. Дайте още примери как да нахраним ненаялите се хрантутници.

171

ДЕЗИ?НФОРМАЦИЯ

преди 4 години

Това НЕ Е РЕШЕНИЕ на СЕС! Заглавието е фалшива новина! Това е само мнение на един незапознат с проблема така наречен "генерален адвокат". Ще му искаме отвод.

fallback