Архив: Булфото

Синдикатите отбелязват Празника на труда, 1 май, с празнични концерти и информационни кампании по места.
КТ "Подкрепа" организира празнично шествие в София. Шествието започва от 11.00 ч. от пл. "Св. Неделя" и ще завърши с близо 9-часов концерт "Рок за Труда", който започва в 12.30 ч. зад музей "Земята и хората".

КНСБ ще отбележи празника на труда с информационни приемни, хепънинги и кръгли маси за нарушени трудови права в страната.

Във Варна Конфедерацията ще направи кампания "Моите права" в Морската градина. Събитието започва в 11.30 часа. Русе ще отбележи Деня на труда с информационна кампания в Парка на младежите от 10.00 часа. Във Велико Търново ще бъде представен Докладът за нарушените трудови права на КНСБ. В Габрово ще заложат на творчески ателиета и хепънинг в местния парк. Събитието започва в 13. 30 часа.

Изнесени приемни, в които всеки може да сподели за проблемите на работното място, ще има в Смолян, Стара Загора, Разград. В Монтана на 2 май от 10.00 часа ще се състои кръгла маса за нарушени трудови права, заедно с Инспекцията по труда. КНСБ - Кърджали ще организира от 11.30 ч. на 1 май традиционния курбан за здраве в Момчилград. Очаква се той да бъде посетен и от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Пловдив залага на концерт на Тони Димитрова и Разградската филхармония, на който ще присъстват членове на организацията от цялата област. Проявата започва в 19.00 часа в Дома на културата "Борис Христов".
Спортен празник организира КНСБ в Сливен. Членовете на организацията ще се състезават за най-бързо изкачване на маршрута до природен феномен "Халката".

В Кюстендил по традиция ще бъдат поднесени цветя от членове на КНСБ пред паметника на композитора на "Дружна песен" Георги Горанов. Стара Загора ще почете празника на труда с концерт в Раднево, организиран от СО на Арсенал.  В Перник ще бъдат поднесени цветя през паметните плочи за загинали работници пред Синдикалния дом. В Дупница ще се състоят детски празници, на които децата ще рисуват и ще играят за Деня на труда.

"1 май е ден на работниците, които вече 133 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло", се заявява в съобщението на КТ "Подкрепа" по повод отбелязването на Деня на труда.

В много страни на 1 май се честват обществените и икономически постижения на работещите и се провеждат събития, посветени на защитата и просперитета на всички трудещи се.

На 1 май 1886 г. в САЩ започва масова стачка на над 300 000 работници в подкрепа на въвеждането на 8 часов работен ден. Впоследствие денят 1 май е световно утвърден като международен ден на труда. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.

В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови събирания за отбелязване на празника са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase