Снимка: pixabay.com
fallback

София и Видин се намират на двата полюса по безработица. В столицата не само че доходите са най-високите в страната, но тя е и сред районите в ЕС с най-ниска безработица. Северозападна България пък е сред районите с най-голяма продължителна безработица в Европа и съответно доходите там са най-ниски. Това показва голямата разлика в икономическото развитие на различните райони на страната ни, пише "Труд".

Безработицата в регионите на ЕС през 2018 г. варира между 1,3% за чешката столица Прага и 35,1% на остров Майот, който е отвъдморска територия на Франция и се намира в Индийския океан. На следващите места по най-висока безработица са испанският автономен град Сеута (29%), регионът Западна Македония (27%) в Гърция и испанският автономен град Мелила (25,8%). Сеута и Мелила са автономни градове в Северна Африка.

В над една четвърт от регионите на ЕС безработицата е поне наполовина по-малка от средната за ЕС, която за 2018 г. е 6,9%. В тези райони безработицата е под 3,5% като един от тях е Югозападният район на България (2,6%), където попада София. Сред останалите райони с най-ниска безработица в ЕС са 20 региона в Германия, 15 в Обединеното кралство, 9 в Полша, 7 в Чехия, 5 в Унгария, по 4 в Холандия и Австрия, по 2 в Белгия и Румъния и по един в Италия и Словакия.

На другия полюс са 30 региона в ЕС, които имат най-малко 13,8% безработица, или два пъти по-голяма от средната за Общността. Тук влизат 12 региона в Гърция, 8 в Испания и по 5 във Франция и Италия. В Северозападния район на България безработицата е 11,3% и той не е сред най-зле представящите се територии в ЕС. Но продължително безработните в Северозападния ни район са 76,8% (не са могли да си намерят работа поне 12 месеца), което го нарежда на трето място в целия ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

26

преди 4 години

Първо научи български...

18

Анонимен

преди 4 години

аз искам да работя като IT специалист ама във Видин няма каде.Даржавата не позволява да се отварят такива фирми във северозапада за да отиват парите кам софия. въпреки че сам с перфектен англиски и мога да разглобя компютар и мога и малко да програмирам няма работа за мене. ще заминавам за софия кадето има много работа за програмисти и много пари . явно.

17

Св

преди 4 години

Така и не разбрах кога се слага "Й" след "О" и кога не се слага. Но съм спокоен, имам много "колеги", които не знаят. И за всеки случай като тях, винаги чуквам едно "Й" след "О", може да има и шанс да е вярно, колкото повече, толкова по - добре.

fallback