Снимка: Reuters
fallback

Значително е намалял запасът на благородния елен в област Пазарджик. За сметка на това са се увеличили хищните животни, с което е нарушен балансът между различните видове, съобщава БНР.

Oще по темата

Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време

Според специалистите намаляването на благородните видове е следствие на тежките метеорологични условия. Увеличеният брой на чакала и вълка показва, че ловуването им трябва да се поощрява, защото в противен случай разрастването им ще се отрази неблагоприятно върху дивечовите запаси.

При фазаните се наблюдава повишение на запасите в следствие на извършените разселвания през изминалата година. Наблюдава се намаляване на заека и на яребицата.

Дивечовите запаси се поддържат съгласно ловоустройствени проекти към горските стопанства. Провеждането на селекционен отстрел е с цел подобряване и поддържане на добър здравословен статус и баланс между различните видове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 5 години

Като няма дивеч, какво ли ядът тези измислени вълци и чакали?От лично наблюдение, знам, че така наречената "напаст" са ЛОВЦИТЕ.Преди в едно дунавско село имаше, сърни, елени, глигани, чакали...сега само някой друг фазан може да се срещне. Тези дни отидох и поляните бяха опсипани с гилзи от ловни патрони. Местните разказват как са изтровили зайците, елените и глиганите, като пръскат посевите с отрова и отделно как една орда от 30човека-ловци, бродят и обстрелват каквото е останало.

27

Niki

преди 5 години

Да намалят браконерите защото там всички са такива да ги разследват

26

Наблюдател

преди 5 години

Очакйте пак да се изпогърмят пишман ровците след този призив.

fallback