Снимка: BulFoto архив

Стотици вярващи се събират днес в Бачковския манастир, за да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица. Светинята се изнася веднъж годишно, за да се извърши литийно шествие с вярващите, съобщава bTV.

Молитвите на всички миряни са отправени към чудотворната икона на Св. Богородица, която е обкована в сребърна ризница и се съхранява в малката църква на Бачковския манастир.

По традиция някои прекарат нощта тук и на сутринта заедно извървятват пътя от манастира до местността Клувията с иконата на ръце, където според поверието е била скрита.

Точното име на иконата е "Св. Богородица Умиление". Тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311 г. Според легендата иконата преди векове е укрита в Клувията от монаси и след много години по излъчваната светлина е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, но изчезва оттам и отново е намерена в същата местност. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея.

Всяка година на втория ден от Великден, понеделник, украсена с венец от цветя летящата икона се изнася от монасите и с литийно шествие се отнася от манастира до местността Клувията. В местността има параклис, пещера и аязмо. Литийното шествие е изографисано на стена на Бачковския манастир през 1846 г.

От днес започва Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, донесена на света от възкръсналия Христос, пише БНТ.

През Светлата седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Периодът завършва с Томина неделя - денят, в който Божият син се явява на невярващия във възкресението му апостол Тома.

До неделя храмовете се огласят от празнични песнопения, а християните се изпълват с духовна радост и надежда за вечен живот.

Вярва се, че колкото по-празнично е настроението през тази седмица, толкова по-хубава ще бъде и годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase