`
Снимка: БулФото

През 2018 г. се проведе една лъжлива кампания срещу Истанбулската конвенция, както и имахме това злополучно решение на Конституционния съд, с което той за пореден път показа, че няма капацитет да обсъжда правата на човека и постави България в едно неблагополучно положение пред международната общност“. Това заяви председателпт на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев пред БНР.

По думите му кампанията против Истанбулската конвенция се основава на лъжи и на изопачаване на разпоредбите на този международен договор.

Още по темата
Според него темата ще бъде засегната и в кампанията за предстоящите европейски избори през май.

"Това обаче не е единственият проблем с правата на човека през 2018 г. Имаме проблем със словото на омразата, подбуждане на насилие към етническите малцинства, тайното подслушване е много сериозен проблем“, посочи Красимир Кънев.

Председателят на БХК похвали България за стъпките за подобряване на условията в затворите у нас, но уточни, че за сметка на това, състоянието на психиатричните отделения е проблемно.

"Състоянието на психиатричните институции и особено психиатричните болници и диспансерите, според доклада на една международна организация, е катастрофално. Там става дума за изцяло нечовешко и унизително третиране на тези болни хора. Крайно неприемливи, от гледна точка на съвременните медицински стандарти, са практики като изолации. Нашият достъп до тези институции за активно лечение беше прекратен от бившия министър Москов“, каза Кънев.

Според Красимир Кънев в последната година се наблюдава тенденция за очерняне имиджа на определени неправителствени организации, за които се тиражират лъжи и са оплювани като "соросоиди" и "проводници на чужди интереси и идеологии".

По-късно днес от неправителствената правозащитна организация ще представят анализ за нарушените човешки права в България през 2018 година. Освен върху домашното насилие акценти са поставени и върху нехуманните условия в центровете за психична грижа, както и неконтролираното от закона тайно подслушване.

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 1 година

Ей "степендиантите " на Сорос писна ни от вас!!! Няма да ви търпим дъго,да знаете!

75

Анонимен

преди 1 година

A2 BE NQMA LI EDIN ISTINSKI BYLGARIN DA GO GRYMNE TOQ BE SVETEC SCHTE GO NAPRAVIM

74

Анонимен

преди 1 година

Анти Българският Хелзенски комитет е финасиран от Сорос!!!Целта на тези НПО-та е да се стимулират малцинствата към анархични и безнаказани своеволия,като тези предатели и Бъгароубийци скачат с адвокатите си да защитават прстъпните прояви на тези същества.Целта е геноцид над Бъгарите.Решениет е ала Орбан!!!