Снимка: архив, Булфото

Неизвестни посегнаха на вековните секвои в местността "Юч Бунар" край Кюстендил. Проверка на РИОСВ – Перник, установила, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои има повреди - направени са дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне, съобщава "Монитор".

От страна на ДЛС – Осогово, бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява. На място са поставени две табели - едната противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и, че се забраняват всякакви дейности като кастрене на клони и чупене, които могат да навредят на вековните дървета.

Към този момент няма постоянна охрана, която да наблюдава природната забележителност, няма и камери за видеонаблюдение. Трите гигантски секвои в местността Ючбунар, край Кюстендил, попадат в териториалния обхват на ТП ДЛС "Осогово" и са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета.

Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018 г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase