Снимка: БТА

Размириците в Габрово накараха ромските фамилии да се страхуват за децата си, съобщават от

"24 часа". Много семейства пращат наследниците си при приятели българи, за да не пострадат. Повече от тях не искат дори да замръкнат на улицата.

Още по темата

“Сега ще дойде моята шефка да ми прибере децата у тях, защото имаме притеснения. Не сме направили нещо лошо, но има протести - ще чупят, ще правят. Имаме 6 деца, живеем с баща ми, майка ми и брат ми.

Хората имат право да протестират, обаче заради едни роми защо трябва да страдат и други. Всички ни слагат под един знаменател - неграмотни. Но не всички са неграмотни, аз съм завършил средно образование, работя, не чакаме на социални помощи, всичко си плащаме, дори и къщата си е наша”, обяснява Иван Димитров. Неговата фамилия е може би най-старата в Габрово. Той е потомък на първите роми в града - баба Божана и дядо Дико.

Но след събитията от последните дни, Иван не ходи на работа, нито съпругата му. Признават, че хората вече ги гледат по различен начин.

“Жандармерията сега е тук, а утре ще дойдат да ни запалят. Къде да тръгнем - като шумкари по горите ли? А децата? Няма заради други хора да си напускаме града и да бягаме”, казва жената на Иван - Зюмбюла.

56-годишният Васил Иванов вече е потърпевш от ескалиралото напрежение в града. Къщата му е потрошена в първата нощ на бунта. Казва, че е пръснал при роднини 28-те си внучета като овце, а със синовете обикаля по улиците. “Като стане тъмно, заминавам да се крия, не мога да спя спокойно. Юрганите запалиха. Полицаите хвърлиха вода да не изгори къщата. В 3 часа дойде жандармерията. Как да спя, цяла нощ на пътя съм стоял”, разказва мъжът, който работи в БКС в града. Циганите, които имат приятели българи и досега са живели заедно с тях в мир, казват, че такова нещо в Габрово не е било.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase