Снимка: ВМА
fallback

Пострадалата курсантка, която се самопростреля ще претърпи втора операция в близките дни. При тази интервенция ще се наложи отстраняването на горния лоб на белия дроб.

Това стана ясно от изказването на проф. Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинска академия (ВМА), предаде "Фокус".

Oще по темата

Лекарят коментира още, че нараняването на курсантката от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново" е изключително тежко. По думите му става ясно, че при прострелване от изключително мощно оръжие, каквото е автомат "Калашников", влиза не само проектива от самия патрон, но и взривните газове, които допълнително увреждан тъканите.

"Горната част на левия бял дроб на жената е напълно деструктирана, откъдето се е получило и силно кръвотечение. Тя е изгубила 3 литра кръв. На скенера, който направихме още при идването на ранената се вижда почти унищожения горен лоб на левия бял дроб", посочи той, като обясни, че долният й десен бял дроб е в добро състояние.

"Огнестрелното нараняване има своята еволюция и то не приключва след момента на изстрела и с първата среща на хирурга. Еволюцията на тези наранявания продължават около 7 дни. При първата операция се овладява кървенето и се отстраняват нежизнените тъкани, видни с просто око", обясни той. Проф. Мутафчийски подчерта, че отстраняването на горния лоб на белия дроб не можело да стане при първата операция, тъй като тогава лекарите са се борили за спасяването на живота на курсантката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 5 години

Аз като бях в казармата имаше пред караулното нещо като маса на която трябваше да сложиш автомата с дулото към нещо като сандък и да извадиш пълнителя и провериш дали няма патрон в цевта като дръпнеш затвора до край а дулото сочи към празния сандък. Никога не сме си насочвали един към друг. Веднъж един редник беше караул в щаба в неделя нямаше никои и той си играл с автомата и гръмнал в ламперията откъртило се парче и го ударило та се уплашил.

19

Анонимен

преди 5 години

"Операция Слава" и "Операция История" на УВО-то от Шоуто.

18

Lan

преди 5 години

1ма НИЩО не разбираш! "Проектив" идва от "про" и "обектив" - значи професионален един вид. Взимаш Калашника и снимаш, снимаш...

fallback