Собствениците на преместваемите обекти по морето започват подготовка за новия сезон. Те ще имат срок от една година да приведат обектите си според новите правила, приети от Народното събрание тази седмица.

Според тях занапред главният архитект на града ще одобрява вида на павилионите, сергиите и други обекти. Общинските съвети пък ще издават съответната наредба. Законът регламентира площта и височината на сергията.

По-строг режим се въвежда и за капанчетата в парковете и градинките, като ДНСК ще може да разпорежда премахване на капанчетата и бараките.

Още по темата
Промените в Закона за устройство на територията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Битката на Симеонов с незаконните обекти по морето започна още по времето на мандата му като вицепремиер. Политикът имаше своя визия за най-големия ни курорт Слънчев бряг, като настояваше всички павилиони да се премахнат, защото съсипват имиджа му.

Бизнесът обаче приема голяма част от мерките за твърде ограничаващи. "Силно сме разочаровани, дори силно притеснени, защото това е още един обръч около и без това стегнатото положение на бизнеса", споделиха от бранша пред Bulgaria ON AIR.

Правилата важат дори за павилионите в частни терени.

"Затвърждаваме позицията си, че сме държавата на ограниченията и абсурдите, защото частната собственост по Конституция е неприкосновена", категоричен е представител на малкия бизнес.

Новите правила за преместваемите обекти няма да влязат в сила за този сезон. Собствениците им ще имат време да ги приведат според изискванията.

Търговците заподозряха обаче, че се прави разчистване на терени по морето за приближени до властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase