Снимка: БТА

Данъчни под прикритие играха хоро, за да се представят за любители на фолклора и да хванат членовете на самодеен състав в пловдивското село Марково, че не издават касови бележки за по 1,50 лв., съобщава БНТ.

Случаят е от 4 март и за него потвърдиха от Националната агенция по приходите.

В тайната операция "Хоро" се включил екип на Агенцията по приходите в Пловдив. Разработката започнала по подаден сигнал, че самодейна трупа за народни танци от село Марково нанася щети на държавния бюджет. Това наложило двама данъчни да се представят за любители на фолклора и да се включат в репетициите на състава.

Близо два часа двамата инспектори под прикритие усвоявали народните танци. Когато заниманието приключило, всички започнали да събират дребни суми между един и два лева, за да покрият част от разходите. Данъчните също се включили.

След като събрали парите обаче, те поискали да им бъде издаден фискален бон. След като не получили бележката, те се легитимирали и започнали проверката.

"Нелепата ситуация идва от това, че е по жалба, подадена от местни жители", посочи пред БНТ Пламен Кабаков - кмет на село Марково. По думите му навсякъде в България е ясно, че читалищата нямат пари и под някаква форма тази дребна сума, която се е събирала, се е събирала за подпомагане на самата група.

Очаква се самодейците да дадат обяснения по случая в Агенцията по приходите и да разберат дали хореографката ще бъде санкционирана.

По повод случая с данъчни, които са танцували под прикритие народни танци, за да проверят самодейна група в пловдивското село за неиздаване касови бележки, министърът коментира, че всички способи за контрол са позволени. Горанов разкри и друг комичен случай, в който данъчни са се озовали случайно на нудистки круиз.

"Забавлявам се с прикритието на колегите в Марково, те са преиграли, но всякакви способи се използват. Миналото лято са качвани служители на приходната администрация на круизни кораби. Имаше една забавна ситуация, в която навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени", разказа Горанов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase