Снимка: архив, Reuters

Медицински сестри излизат на национален протест. Предвижда се провеждането на протестни митинги едновременно пред Министерството на здравеопазването в София, пред болниците и пред сградите на общинските администрации в провинцията.

Основните искания са за стартово възнаграждение в размер на две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Медицинските лица твърдят още, че често им се налага да работят извънредно и на две работни места заради ниското заплащане.

Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди с представители на синдикатите и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи исканията на медицинските сестри в опит да спре протеста, но въпреки това демонстрация ще има. Сестрите очакват подкрепа от пациентските организации и от Българския лекарски съюз.

Според проф. Станка Маркова протестите не са най-ефективният начин да се спечели нещо. Този митинг обаче е организиран от самите служители.

"Положението всяка година става все по-лошо. Всички работят на две места. Някои работят и извън болницата. Вече прегоряха. Дълго време свързваха двата края и търпяха", коментира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова в "България сутрин".

По нейните думи, за да отговорим на минимума на необходимите кадри у нас, са нужни 30 000 специалисти по здравни грижи. Тя коментира пред Bulgaria ON AIR, че в Европа на 100 000 души се полагат 750 медицински сестри, а в България са 350.

На срещата вчера здравният министър обясни, че има отпуснати 30 млн. лева за общински и областни болници.

"Всяка година се отпускат повече пари за здравеопазване, да е усетил някой, че е по-добро здравеопазването от предната година?", попита Маркова и допълни, че болниците пак са с дългове, а общинските болнични заведения издъхват. Тя уточни, че вече средната възраст на медицинските сестри е 57 години. Тя обясни, че гледа скептично към сума, която се дава и не се знае как ще се разпредели тази сума.

Според нея, ако стартовата заплата на една медицинска сестра е равна на три минимални заплати, това ще спре младите кадри да заминават в чужбина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase