Снимка: архив, Булфото

Против изграждането на инсталации за преработка на отпадъци на територията на Сърница се обяви общината, а местният Общински съвет отхвърли инвестиционното намерение на софийска фирма.

До това несъгласие се стигна, след като по инициатива на кмета Неби Бозов бе проведен широк обществен дебат. Местният Консултативен съвет по туризъм също излезе с принципно решение, с което изразява несъгласие на територията на община Сърница да се допуска изгаряне или преработване на отпадъци, различни от дървесни отпадъци, предаде "Монитор".

Също така жителите на Сърница изразиха притеснение, че новите инсталации могат да навредят на здравето и живота им, както и да повлияят негативно върху основния поминък в района - земеделието и туризма.

Намеренията на инвеститора са били да се изградят съоръжения за горене на отпадъци, включително и смеси от материали от механично третиране на отпадъци, различни от класифицираните като "опасни" или токсични отпадъци. В тази категория влизат отпадъци, преработвани от регионалните депа за битови отпадъци, които включват предимно пластмаси и в по-малка степен утайки, биоразградима маса, метали и хартия.

Общинският съвет в Сърница прие декларация, в която изрази несъгласие за каквито и да е било инвестиционни инициативи и проекти, свързани с изграждане и експлоатация на станции и съоръжения за обработка и унищожаване, в това число и горене, на какъвто и да е вид отпадък.

От фирмата-инвеститор се съгласиха да изтеглят инвестиционното си намерение от РИОСВ-Пазарджик и да потърси алтернативни варианти, които да не вредят на природата и хората в тази район на Западните Родопи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase