Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фармацевтите не успяха да стигнат до консенсус със Здравното министерство и обявиха, че протестните им действия с жълти жилетки ще продължат, след като проведоха среща със заместник-министъра Бойко Пенков, на която никой от поставените от тях въпроси не беше решен.

Аптекарите са предложили дългосрочни и краткосрочни мерки за нормализиране на лекарствоснабдяването, въвеждане на национална аптечна карта и са поискали държавни цени за всички медикаменти в страната.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев обясни в "България сутрин", че ще изчакат седем дни за отговор от министерството и ако такъв липсва, е възможно отново да има затворени аптеки в страната.

Здравният министър Кирил Ананиев не е присъствал на срещата.

Още по темата

"Министър Пенков ни предаде информация, че министър Ананиев, който лично ни покани в кабинета си в 14:00 часа, е бил зает с международни срещи", обясни Вълев пред Bulgaria ON AIR.  След направена справка става ясно, че такива международни срещи обаче не са се състояли.

"Това, което се случи, е ние едностранно да изложим нашите искания, да дадем аргументи. Ние дадохме допълнителни документи и изчисления, които показват на базата на какво се основават нашите искания. Ние искаме  стабилизиране на лекарствоснабдителната система, въвеждане на единни държавни цени, въвеждане на аптечна карта и това, което е в рамките на краткосрочните мерки - синхронизиране на четирите електронни системи, така че да влязат планово, синхронизирано и също да бъдат бюджетирани", посочи председателят на Националната аптечна камара.

"Тези системи не комуникират помежду си и не се предвижда да комуникират, което е най-притеснителното, обясни още Вълев. "Настояваме да се финансира въвеждането на системата и по-нататъшната издръжка, включително и труда на фармацевта, който ще изпълнява тази услуга.

Четирите нови електронни системи са: верификация или следене за фалшиви лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Антон Вълев посочи, че системата за верификация твърде често дава грешки там където вече работи.  "Крайно време е правителството да направи анализ и да се дадат квоти подобно на нотариусите или на частните съдебни изпълнители, които казват, че на единица население трябва да има определен брой аптеки и тя трябва да осъществява определин услуги и чак тогава да се дава разрешение за разкриване на нови аптеки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase