Кадър: Dnes.bg
fallback

Екоминистерството проверява тримата служители на Природен парк "Рила", които са били със снимачния екип на Беър Грилс и е трябвало да следят за нарушения. Глоби ще бъдат налагани и на българската фирма, подала заявление за снимките, а не на самите Беър Грилс и Дерек Хъф.

Направените кадри за чуждестранната документална поредица "Дивата пустош с Беър Грилс" на територията на Национален парк "Рила" са били заснети в отсъствието на парковата охрана.

Това заяви директорът на защитената зона Красимир Андонов пред БНР.

Oще по темата
Според него снимачният екип не се съобразил с посочените в заповедта дни и часове за заснемането на филма.

Андонов определи като клевета твърденията, разпространявани онлайн, че трима от служителите на защитената територия са получили подкуп от 1500 евро, за да пренебрегнат нарушенията.

"Първо, не вярвам Беър Грилс да го е казал, но ако го е казал, това е клевета, за която съответно би следвало да заведем съдебен процес. Това е някаква постановка и напълно е възможно някой да си го е съчинил, но аз съм разпитал колегите. Това са дългогодишни служители на парка, безкомпромисни при нарушения, винаги са съставяли констативни протоколи, стриктни са. Проверяваме случая по отношение на нашите служители и ако се докаже, че имат вина, ще се образува дисциплинарно производство", каза Красимир Андонов.

Той допълни, че българската фирма, организирала снимките, е била предварително запозната с условията и правилата на поведение в защитената зона.

Сред нарушенията са палене на огън в парка, къпане в езеро и умъртвяване на жаби.

Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв.

Според потребителите на социалните мрежи обаче реакцията е закъсняла и дори ненужна, тъй като за нарушения като застрояване на плажа и изсичане на гори глоби не са налагани.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Анонимен

преди 5 години

Да беше направи един "сървайвър" по супермаркетите. Жабите щяха да му се видят вкусни на фона на кремвирши и салами, които подържат българската колоидна химия жива и до днес. Соя, сланини с "паста" от кокали, кожа и кости и повечко лучец. То е ясно, че предаването е "теливизионерско" и напудрено за простлюдието, но и нашата система не им отстъпва място. Добре, че не е кандидатствал за нещо да тича с две чанти бележки от гише на гише, че тлогава щеше да се изприщи.

131

шматка

преди 5 години

До 129Така ще станем известни по цял свят.Единствените които са осъдили някой че е изял жаба.Това май пак е дело на зелените

130

а

преди 5 години

абе тоя нали оцеляваше в дивото...ко прай в тоя парк

fallback