Снимка: архив "Булфото"

38 млн. лв.  ще струва на данъкоплатците поредното преброяване. То ще се проведе през 2021 г. като отново ще има възможност и за електронно подаване на данните. Електронното ще се проведе през през януари, а  иначе преброителите ще ходят по домовете ни от 1 до 15 февруари.

Още по темата

 
Шефът на  НСИ Сергей  Цветарски обясни, че  предстои да бъде изготвен  въпросникът, който ще бъде подложен и на обществено обсъждане. Това ще е 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България.

"При предишни преброявания броят на преброителите беше значително по-голям, около 40 хил. души и са успявали", каза още Цветарски. Според него през 2021 г. ще са необходими по-малко преброители - в порядъка на 20 хил. души, тъй като има комбинирано преброяване по електронен път и чрез преброители.

Преброяването през 2021 г. ще бъде задължително – статистическото наблюдение не е само национално, то ще осигури информация за целия ЕС. Който откаже да участва в него ще бъде глобяван. През 2021 г. ще се проведе преброяване във всички страни от ЕС .

А колкото се отнася до етноса оказва се, че този път ще има възможност всеки един да се самоопредели доброволно, като ще има и отговор: "Не се самоопределям“.

По въпроса за пола обаче има само две възможности - мъж или жена. Цветарски обясни, че от НСИ наблюдават биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания.
 
"Съгласно регламентите на ЕС, включително регламентите за използваните класификации, възможните разновидности на пола са две – мъж/жена", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase