Снимка: Reuters, архив
fallback

9-месечно бебе и 19-годишната му бременна майка са сред болните от морбили у нас. Те са се заразили в детското отделение на болницата в Разлог и са настанени в столичната Окръжна болница без опасност за живота.

"Всички са от София, но по адресна регистрация са извън София – от Костенец. Състоянието им е задоволително – с остра вирусна инфекция, каквото представлява морбилито. Няма опасност за плода при това заболяване. Те ще останат 4-5 дни, докато премине острата фаза на заболяването и карантинния период. Няма информация да са влизали в контакт със здрави хора”, посочи пред bTV д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

Oще по темата

По последни данни на здравното министерство болните от морбили у нас са вече 27 души. Д-р Мангъров допълни, че основната причина да се разболеят е, че пациентите са неимунизирани.

"Това са хора, които непрекъснато са в движение. Регистрирани са на едно място, живеят на друго, на практика те нямат личен лекар, а ако имат не могат да ги контролират. Може да се очаква, че всички, които са били в контакт с тези 27 души и не са имунизирани, да се заразят”, каза още д-р Мангъров.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили, напомнят от ресорното министерство. Епидемиолозите призовават родителите при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

турски мингянин

преди 5 години

египтяните са проблем за всички от древността.Разнасяли са и чума.отделно си е гад

7

Анонимен

преди 5 години

Ваксината за Морбили се поставя по имунизациония календар, когато децата на са възраст 13месеца, не на 9месеца или преди това. Тук не можем да говорим за етнос, а да помислим малко преди да пишем глупости за коментар.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

6

Анонимен

преди 5 години

19 годишна с бебе на 9 месеца и бременна със следващото... познайте защото не е ваксинирана? Защото един етнос не си пада по профилактиката, ваксините и контролните прегледи!

fallback