Общ преглед

Зад оградата на обширен двор, встрани от централните улици на Стралджа, отдалеч се вижда огромна бъчва с врата и две прозорчета. Зимата е помела листата на дърветата, земята чернее прясно изорана, а вечнозеленият чемшир очертава пътеката към двуетажната сграда в края на двора и дървената къщичка до нея - "механата" на 75-годишния Георги Георгиев.

Още по темата
Историята на уникалното местенце за приятели и гости има 42-годишна история, разказва БТА.

През далечната вече 1977 година винарската изба на тогавашното ТКЗС в Стралджа разпродава бъчвите си поради изтеклия срок за ползването им. Дотогава в нея е отлежавал прочутият елексир на стралджанския район - мускатовата ракия.

Една от тези бъчви е закупил Георги Георгиев, който първоначално смятал да използва бъчвата при обработката на гроздето от своето лозе. Малко по-късно обаче му дошла друга, доста по-оригинална идея – да превърне огромния съд в механа за гости.

Бъчвата тежи около 700 килограма, направена е от церови дъски с дебелина пет сантиметра, специално предназначени за бъчви. Бай Георги сам си изработил вътрешното обзавеждане от подръчни материали.

След ремонта в механата спокойно могат да се съберат десет души. Собственикът й се похвали, че в последно време кокетната къщичка е станала популярна и в Интернет и често от нея се интересували и българи от чужбина.

"В нашия край се казва, че който не налее поне 500 литра вино и не свари 100 литра ракия, не го признават за гроздопроизводител. За жалост, лозята с прочутия мускат отонел около Стралджа са на изчезване, останали са само около село Лозенец", споделя бай Георги.

Традиционният винен сорт грозде, което най-добре вирее на стралджанска земя е червеният мискет, но и тези лозови масиви са намалели наполовина от предишните 5000 декара. Садят се нови лозя за нуждите на винарските изби, но главно с червени сортове грозде като мерло и каберне совиньон, а частните стопани масово сеят лозя в дворовете си, допълва той.

И все пак на празник, като на празник. "Трифон Зарезан винаги го свързвам с виното, един прекрасен български обичай, който всички трябва да запазим във времето!", заръчва Георги Георгиев.

И споделя с усмивка, че днес ще се събере с приятели и както е било през годините, всеки ще донесе от неговото вино, ще налеят в медното бакърче, окачено в механата, и всеки ще отпие -  да е здрава годината и да е богата следващата реколта!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар