На Земята става все по-топло и това не е повод за радост. Процесът е необратим и застрашава бъдещето на планетата ни. Ефектът от безконтролното замърсяване и глобалното затопляне засега най-ясно се вижда в размера на ледниците на Антарктида. Скоро обаче ще го забележим и ние.

Процесите изследва на място на Южния полюс климатологът проф. Георги Рачев.

"Пътешествието беше дълго и много интересно. Да стигнеш до "отдолу на Земята", както някои мои студенти се изразяват, не е никак лесна работа", сподели той в студиото на "България сутрин".

Проф. Рачев разказа, че всъщност ледът в Антарктика се топи. И това е видимо с просто око. Но това, че Земята се затопля, не е страшно. Това, което е притеснително обаче е скоростта, с която се случват процесите.

"Някои от по-малките ледници са останали наполовина още преди 10 години. На Антарктида обаче ледът се увеличава поради по-топлата атмосфера", коментира климатологът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи две интересни особености на континента. Освен тишината, там няма мирис. чорапите не миришат, обувките не миришат. Там липсва процесът на гниене. Докато си варим шкембе чорба - мирише, но в момента, когато спрем да готвим - изчезва всякакъв мирис", обясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase