Снимка: архив, Булфото
fallback

Лекарска грешка или подценяване на състоянието са причината за смъртта на едногодишния Преслав от Плевен? Родителите на починалото дете са категорични, че вината е в медиците и са решени да заведат дело срещу тях.

Поредният нещастен случай идва на фона на остър недостиг на лекари в Спешната помощ, където липсват най-малко 250 медици.

Oще по темата

Адвокатът и специалист по медицинско право д-р Мария Петрова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че такива случаи не са изолирани. Това е поредният случай на прехвърляне на пациент между различни болнични заведения, без да е сигурно дали за детето е направено най-доброто.

Според д-р Петрова отговорност може да се търси както от конкретния лекар, който може би не е преценил правилно състоянието на детето, така и от лечебните заведения.

"Беше редно на това дете да му бъдат направени изследвания и да бъде хоспитализирано за наблюдение", сподели председателя на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

По думите ѝ е било редно да се потърси причината за високата температура, особено когато става дума за толкова малко дете.

Д-р Кателиева обаче добави: "Колегите ни са претоварени, преминават по 50-60 пациента и е възможно да се допусне грешка. Огромна маса от пациенти с най-разнообразни оплаквания. Изключително трудно е в тези условия да се работи".

"Не може да използваме оправданията на това, че системата не работи, за да губим човешки животи. Делата срещу лекари се увеличават, увеличават се и делата срещу пациенти. Най-често лекарите биват съдени, че неправилно или ненавременно са поставили диагноза. Лекарите съдят пациенти за клевата или за агресия", каза от своя страна д-р Петрова.

"Младите лекари идват, изкарват няколко месеца и напускат заради стреса и агресията. Спешната медицина е интензивна специалност, която се развива много бързо. Последният наш курс беше преди 3 години... Не знам как ще ни обучат 7000 човека за оставащи 11 месеца", сподели притесненията си д-р Кателиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

факти

преди 5 години

Преди няколко години имахме министър на здравеопазването който бе закупил протововирусни препарати които раздавахме на болни от грип.След което ..... го съдиха!След това пък доставиха модерна европейска апаратура за спешна помощ.Но понеже не била най евтината Генка Шикерова специален репортаж направи,че били прахосани пари!Ами сега нека Генка Шикерова да ни каже на кафе ли да гледаме,боб ли да хвърляме.Нима мислите,че има лекар който да не иска да работи със съвременни средства за диагностика?

13

До 12

преди 5 години

Глупости CRP показва инфекция и протичащ процес, но не различава между бактериална и вирусна! Още повече, че може да започне като вирус и да завърши с пневмония. Най- важно е наблюдението на детето- вирусите минават или се подобряват за 2-3 дена и няма влошаване, при бактериалната инфекция има кратко подобрение след 48 часа и после се влошава бързо състоянието. Тогава е редно антибиотик

12

Анонимен

преди 5 години

Честно да ви кажа преди да имахме дете не болудевахме зимата...антибиотик не бях пил 10-15 години (даже не помня кога запоследно)....и детето се появи, първата година и половина в къщи не се раболя нито веднъж.....тръгна на ясла и си *а майката - по 2-3 пъти червено гърло на м., чат пат антииотик, почнахме да се раболяваме и ние с майка му...на 3-4-тия ден от температурата му взимат кръв (15 секунди) до час са готови и ако има CRP > 25-30 няма лекар,който да не изпише антибиотик,струва 2-4 лева

fallback