Снимка: Софийска опера

Родната къща на световноизвестната българска оперна певица Гена Димитрова в плевенското село Беглеж се нуждае от ремонт. Това твърди Георги Данов - кмет на селото, в писмо до Общинския съвет в Плевен.

Кметът пояснява, че бащината къща на оперната ни прима е със статут на единична историческа културна ценност от национално значение и в момента се нуждае от спешен ремонт за запазване на автентичния й вид като за целта има изготвена количествено-стойностна сметка.

За целта кметът на селото предлага нужните средства да бъдат заложени в инвестиционната програма на Община Плевен за 2019 г., съобщава БТА.

В становището на общинската администрация в Плевен по случая се подчертава, че "поради статута на къщата, за изпълнение на консервационно-реставрационни работи е необходимо изготвяне на проект, съгласуван с Министерство на културата".

От община Плевен напомнят, че с цел запазване на сградата, още преди обявяването й за недвижима културна ценност, с общински средства е ремонтиран покривът и са изкърпени и пребоядисани фасадите на сградата към улицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase