Снимка: БТА

В резултат на падналите и продължаващи валежи от сняг, лавинната обстановка във високите части на големите планини се усложнява, съобщават от БЧК.

Най-сериозна е тя в Пирин, където степента на лавинната опасност е значителна, поради това че там е паднал най-много сняг, придружен със силен вятър, на места променящ посоката си. Там дебелината на новата снежна покривка достига до около 60 см.

Още по темата

Наблюдават се и големи снегонавявания по стръмните участъци на склоновете, без значение от изложението им. Това предполага голяма вероятност от предизвикване на лавина при навлизане дори само от един скиор в тези участъци. Възможно е по най-наветите подветрени участъци да паднат и спонтанни лавини, предупреждават от БЧК.

Подобна е картината и в Родопите, където снегът е по-влажен поради географските особености. Най-опасен е северният стръмен участък между върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини обстановката за сега е по-спокойна поради значително по-малкото количество нов сняг. Но силните ветрове от юг/югозапад са натрупали достатъчно опасни навявания по подветрените участъци. Това най-вече се отнася за районите на Рилски Езера, Мальовица, Мусаленския циркус.

Не трябва да се забравя за съществуващите лавиноопасни райони по северните участъци на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина.

ПСС към БЧК препоръчва движение само по зимна маркировка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase