Снимка: Кадър "Нова телевизия"
fallback

Потресаващ случай на тормоз и насилие. Една година дъщеря системно пребивала 85-годишната си майка, държала я е под ключ, на студено, хранила я с един хляб на седмица, вземала й пенсията, не я пускала дори до тоалетната.

Историята е от село Росно, Великотърновско. За случая се разбра преди дни, след като насилничката починала, а възрастната жена бе изведена от дома с измръзвания. Сега е настанена в хирургията на великотърновската болница.

Марийка Станчева е от Пловдив, на 85 години. Една жена, преживяла година на мъчения, тормоз, системен побой и глад. Всичко започва с едно писмо от 56-годишната Снежина – дъщеря на баба Марийка. Моли я да се пресели от Пловдив, където възрастната вдовица живее сама – в село Росно. Снежина и 35-годишният й син имали здравословни проблеми и нужда от финансова помощ.

Oще по темата

Къщата в село Росно е в покрайнините. Селото е с 80 жители, а в близост до семейството няма обитаеми имоти. Това е и причината никой да не чува виковете на баба Марийка.

Освен недохранена, бабата била и с измръзвания на крайниците.

"Аз я намерих. В стаята – никаква топлина. Печката не е палена. Никаква топлина, а в селото беше -20 градуса", заяви кметският началник на село Росно Пенка Конакчиева пред Нова тв.

А днес къщата на ужасите има само един обитател – 35-годишният внук на баба Марийка - наркозависим и отчасти свидетел на насилието над жената.

85-годишната Марийка Станчева няма претенции към своя внук. Твърди, че й е помагал тайно.

От Община Златарица, социалните служби и полицията вече са осигурили на баба Марийка място в Старческия дом в града. Извадили са й нова лична карта, тъй като не е ясно къде й е старата. Върнали са й дебитната карта, където получава пенсията си.

Вдовицата не пожелава своята съдба – никому: "Никога не оставяйте майките си, дори и на чужд човек. Помагайте. Ако не беше третата власт и полицията, щях да умра. Аз се бях отказала. Сама си говорих...".

Спасение за баба Марийка се намира, но не й за нейната мъртва дъщеря – насилник. Починалата от рак на черния дроб, на 30 декември, 56-годишна Снежина, все още не е погребана. Синът й няма средства за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Таня

преди 5 години

До АнонименСамо не разбрах как поставихте диагноза на жената, че страда от деменция???

57

Таня

преди 5 години

До АнонименВ случая говорим за хора които са продали имотите на бабата и и ползват пенсията, а за награда - тя гладува! Всеки сам според съвестта си, решава дали да гледа и помага на родителите си или не. Казвам го от опит, защото лично аз гледах години наред баща ми като последните две беше изцяло на легло. Сега гледам майка си. Знам колко е трудно! Не казвам, че децата са длъжни да гледат и да се грижат за родителите си. Но е безобразие да им изземат жилище, пенсия, които са си лично техни!

56

Анонимен

преди 5 години

До 59Тя не лъже, тя просто е болна. Тя мисли всичките нейни фантазии за реалност. Това е болес бе, хора, толкова ли не можете да разберете. Бъдете мили с такива хора, не ги критикувайте, не им се обижсайте, не им се карайте, не ги унижавайте. Понякога говорят безмислени неща, не го взимайте насериозно нито лично. Представете си как ще се чувствате на тяхно място. Понякога са дори агресивни, те не го правят умишлено, това се дължи на болестта деменция. Прочетете за нея.

fallback