Снимка: Bulgaria ON AIR

Коледа отмина и е време да помислим какво да правим с празничните дръвчета. Всяка година след Коледа хиляди празнични дръвчета се изхвърлят в кофите за отпадъци. Вместо да украсяват боклука те могат да донесат радост на животните в зоопарка.

Такава е и практиката в зоологическа градина в Москва, предаде Bulgaria ON AIR. А гурме изненада е истинска наслада за животните. През зимата трудно се намират храни, богати на витамини и аминокиселини. Поради добрите метеорологични условия дръвчетата запазиха хранителните си качества.

Освен, че разнообразят менюто на животните, елхичките имат и друго приложение. Те служат и за разнообразяване на средата, в която живеят.

В България също има подобна традиция. Тази година във варненския зоопарк местни жители дариха повече от 100 елхички за животните. Това обаче не са единствените възможности.

Учените дават няколко съвета какво да правим с непотребната вече елха. В Германия например дръвчетата се предават в електроцентрали, работещи с биомаса, и така се превръщат в ток и топлинна енергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase