Снимка: visualhunt.com
fallback

Какво се случва с хората, постъпили в Държавна психиатрична болница? Тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и разбиране! В "Св. Иван Рилски" температурите са ниски, тъй като прозорците там не се затварят. Но освен, че е студено, настанените в болничното заведение са и самотни. Страдат не само защото носят бремето на заболяванията си, но и защото никой не ги иска.

Oще по темата

Повече от 30 години тази безнадежна атмосфера вижда д-р Цветеслава Гълъбова. За нея този път е бил детска мечта, но в момента именно тя вижда, че професията е застрашена от изчезване.

"Тази болница като местоположение не е където трябва. За нас най-близката многопрофилна болница е Пета градска, което е на около 20-ина километра. Ако дойде "Бърза помощ" до 1 час, се радваме. Екип на "Бърза помощ", на който ние плащаме по 1 лев на час", каза директорът на държавната психиатрична болница пред bTV.

Между най-близката спирка на градския транспорт и входа на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски" хората, които отиват на посещение, трябва да изминат близо километър по път, изпълнен с дупки. Друг проблем е големият брой настанени болни хора със сериозни социални затруднения.

"Нито общността ги иска, нито социалните заведения имат достатъчно места. Не се разкриват защитени жилища, не се разкриват дневни центрове, изобщо не се работи по този въпрос", подчерта д-р Гълъбова.

По думите ѝ работещите в лечебното заведение понякога рискуват живота и здравето си. Това е една от причините персоналът в болницата да има 5 незапълнени работни места.  Освен риска, на който са подложени, за младите специалисти психиатричната болница не е обект внимание за реализация поради ниските заплати.

"Най-често дежурният персонал на 30 пациенти е една сестра и двама санитари – това е в най-добрия случай", подчерта директорът на болницата.

Въпреки че през 2017г. е направен основен ремонт на всички помещения, все още има стаи, които са със стара дограма, която е на повече от 30 години. В стаите при нормални 20 градуса температурата в момента е 16.

"Вече ще станат две години, от както изпратихме в Министерството на здравеопазването апликационна форма за подобряване на енергийната ефективност на сградите, но отговорът е "Не", отбеляза д-р Гълъбова.

"Това, което липсва, е лекуването в общността.  Ние тук каквото можем правим, но това не свършва само с епизода на боледуване, това трябва да продължи и навън", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Йордан

преди 3 години

Продължение - и пак го му намазваха горната част на пижамата с оцет. Старшата санитарка завърза така мен за легло веднъж. Силната миризма на оцет концентрираше върху нея настанените пациенти и те ставаха по-трезви. А оцета е сравнително евтин и това излиза изгодно и ефективно за персонала. Само дето непрестанната вуня на оцет е неприятна, но се свиква.

62

Йордан

преди 3 години

В психиатриите в България освен че няма лекари психиатри, няма и лекарства. За държане на пациентите в кондиция понякога се използва оцет - пациента се намазва с оцет и с часове го диша, като тази силна миризма го държи в кондиция. В мъжкото отделение, в което се лекувах аз правеха така - санитарките намазваха горната част на пижамите ни с оцет и тази силна миризма ни държеше в кондиция - концентрираше вниманието ни значително. И имаше ефект. Който се дърпаше, санитарките го завързваха за легло

61

Жоро

преди 5 години

До Анонимен 59 Психоболен.Ако искаш да не те разкрият нощем като ползваш интернет,напиши"всички русофили са там и са особено активни по интернет форумите"-така като напишеш ИСТИНАТА никой няма да знае,че психично болен ползва интернет.Като пишеш 'русифоби'нормалните хора знаят,че имаш ГОЛЯМ ПТУТКИНСКИ ПРОБЛЕМ В ГЛАВАРАНе ми благодари а бегай да легаш.

fallback