Снимка: flickr
fallback

Двама сноубордисти са успели сами да излязат от падналата голяма лавина в Пирин. Те са подали сигнал, че други двама са затрупани.

Преди малко планинските спасители свалиха телата на починалите и се очаква линейка, която да ги откара за аутопсия.

Падналата снежна маса е влачила над 800 м. младежите и се е спряла на около 50 м. от хижа "Бъндерица".

Oще по темата

Двамата затрупани са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Карали са в гориста местност.

Първият е бил с включено пипси, което пък е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият младеж е открит със сонда.

Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков коментира пред БНР, че от няколко дни предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите.

Нешев призова да се поглежда редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво.

"Не бива да се допускат две основни грешки - едната е подценяването на планината, а другата - надценяването на собствените възможности", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Миро до -18

преди 5 години

Даа ,ама маи с изле с посоките(географията)..... Едно е местността над Бъндерица(на запад), А друго е от къде се спускат по принцип подобни търсачи на силни усещания( откъм връх тодорка тоест от изток на запад), тааа, там има няма всяка година има такива случаи, защото си е направо доста стръмно , и в началото нищо- само клекове, чак долу(след 500-600 метра има по високи борове, ели и т.н.)

19

Митьо

преди 5 години

Аз зимата сядам на вино, кисело зеле и сланина и си правя кефа и не е опасно. Тез младежи ко майкината си търсят там, хем на студено и изморени и пари арчат. Къф спорт къф кеф

18

Шенол

преди 5 години

Нормалните хора бачкаме у петък, не сме тръгнали да се хързаляме. Като не спазват правилата са си получили заслуженото. Да им е убица на ухото на другите псевдо бордистчета

fallback