Снимка: архив "Булфото"

Жителите на село Рибново в област Благоевград излизат на протест заради остър недостиг на питейна вода.

От четири дни едно от основните водохващания и част от водопровода са замръзнали, а опитите проблемът да бъде решен засега са неуспешни, съобщава БНР.

Още по темата

Над 250 домакинства в най-голямото село на община Гърмен са без вода пети ден, а останалите жители са на режим. В момента дебитът е едва 3 литра в секунда при необходими поне 11.

Според кмета на община Гърмен Минка Капитанова причината за замръзването на водохващането и тръбите е субективна: "Това е отговорност на ВиК – те поддържат и експлоатират водопровода. Според мен явно есента не са отишли да си почистят хубаво листата".

Управителят на държавното ВиК дружество в Благоевград Росица Димитрова категорично отхвърли обвиненията: "Колегите си изпълняват задълженията. Това са отговорни хора".

Другият проблем е, че изграждането на новия довеждащ водопровод е изпълнено некачествено, признават от ВиК. Освен него като втори етап в проекта на община Гърмен е заложено и още едно водохващане с трикилометрово трасе, което обаче отлежава шеста година: "Писали сме няколко пъти писма и сме се обръщали към община Гърмен да положат максимални усилия да бъде изграден и реализиран и вторият етап, но към момента това нещо все още не се случва".

Жителите на Рибново се събират на протест днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase