Снимка: pixabay
fallback

Мъжът, който вчера загина в Централен Балкан, между хижа "Рай" и връх Ботев, е опитен планинар.

Загиналият е 54-годишният Делчо Делчев от Карлово, вероятно е паднал в пропаст при изкачване на върха. Тялото му е локализирано и ще бъде извадено днес.

Oще по темата

Трупът ще бъде транспортиран до Калофер. Още снощи спасителите стигнаха до хижата под върха, където са пренощували, а днес ще поемат към мястото на инцидента.

Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон.

Предполага се, че на т.нар. Тарзанова пътека Делчев се е подхлъзнал и е паднал в пропастта.

Пред Нова тв кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че за съжаление в последните години често стават подобни инциденти с фатален край.

Той посъветва туристите да не поемат рискове в желанието си да изкачват върхове и да не подценяват планината.

"Хижарят ги е предупредил да не тръгват, но не са го послушали. Трябва да има разсъдък и да се слушат опитните планинари. Пътеката е сложна лятото и трудна за преход, а какво остава за зимата. Преди 1-2 години човек бе тръгнал с колело по пътеката и бе замръзнал на пътя. Неразумно е да се ходи там сега. За минути може да се сменят няколко сезона", каза Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

Горките спасители трябва да рискуват живота си за да връщат труповете на безмозъчните индивиди. Би било по логично да изчакат лятото да му приберат останкиъте, ако остане нещо...

18

Наблюдател

преди 5 години

Тоя с колелото към връх Ботев явно е намерил последователи.

17

Ненчо

преди 5 години

Не е важно, кой, къде и как е тръгнал. Важното е да си е преценил силите и възможностите, да успее да се върне жив и здрав, без да се налага да ползва чужда помощ, особено в случаи, като въпросния атлет на Черни връх, от Новогодишната нощ. Инцидентите стават от самонадеяност и лоша подготовка. Всеки по-сериозен планинар знае, че Тарзановата пътека не е нещо особено и в зимно време (зима, като сезон и като време имат голяма разлика), въпроса е как си екипиран и какви са ти физическите възможности

fallback