Снимка: pixabay
fallback

Чупрѐне е село в Северозападна България, в подножието на Стара планина. То е административен център на община Чупрене, област Видин. Населението му е около 523 души. Разположено е на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони – топли дни и прохладни нощи.

Нова ски зона ще бъде издигната именно там. Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата срещу еколоценката на Общия устройствен план на бъдещетата туристическа и ски зона "Миджур".

Жалбата бе на Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. АПБ е член и на коалицията "За да остане природа в България", която е едно с политическа партия "Зелените".

"Еколозите" блокираха чрез съдебни жалби всички инвестиционни намерения в зимния туризъм в България. В случая на ски зона "Миджур" екологичната оценка е готова от август 2017 г., а окончателното решение на ВАС е от 27 декември 2018 година.

В мотивите си магистратите са категорични, че твърденията на АПБ за нарушение на две европейски директиви и Закона за биоразнообразието са неоснователни – експертният екип, изготвил оценката, е спазил всички нормативни актове, пише в. "Монитор".

По този начин най-бедния регион в Европа може да се сдобие с модерен зимен курорт.

По план ски зона "Миджур" трябва да е на площ от 700 декара, с 14 трасета за алпийски ски спорт с обща дължина 16 км. Заложено е създаването на три учебни плаца, като площадките им ще осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване.

Предвидени са още няколко обекта – въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция, пейки и маси за кратковременен престой по туристическите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени панорамни изгледни площадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Goran

преди 5 години

До Тома БелевГората се изсича безскрупулно и се изнася систематично, лицемерно е да се твърди, че няколко писти са екологична заплаха,меко казано двулично.

61

Белчев

преди 5 години

Ком е на 100 км ... Защо не се развива?

60

Природозащитник

преди 5 години

Ега пукне Тома Белев по скоро ,че да обърнем повече внимание на природата .Само не разбрахме какво точно пречи пистата на рисовете ,които са изчезнал вид преди години.Май става въпрос за ПАРИЧКИ.Тия природопаричници е ясно че са нищо друго освен изнудвачи .ПСИХОПАТИ да умрете.

fallback