Снимка: pixabay

Чупрѐне е село в Северозападна България, в подножието на Стара планина. То е административен център на община Чупрене, област Видин. Населението му е около 523 души. Разположено е на 20 километра от град Белоградчик и на 70 километра от град Видин. Намира се на 13 километра от границата с Република Сърбия в район, залесен предимно с букови и иглолистни гори. Климатът е типичен за планинските райони – топли дни и прохладни нощи.

Нова ски зона ще бъде издигната именно там. Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата срещу еколоценката на Общия устройствен план на бъдещетата туристическа и ски зона "Миджур".

Жалбата бе на Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. АПБ е член и на коалицията "За да остане природа в България", която е едно с политическа партия "Зелените".

"Еколозите" блокираха чрез съдебни жалби всички инвестиционни намерения в зимния туризъм в България. В случая на ски зона "Миджур" екологичната оценка е готова от август 2017 г., а окончателното решение на ВАС е от 27 декември 2018 година.

В мотивите си магистратите са категорични, че твърденията на АПБ за нарушение на две европейски директиви и Закона за биоразнообразието са неоснователни – експертният екип, изготвил оценката, е спазил всички нормативни актове, пише в. "Монитор".

По този начин най-бедния регион в Европа може да се сдобие с модерен зимен курорт.

По план ски зона "Миджур" трябва да е на площ от 700 декара, с 14 трасета за алпийски ски спорт с обща дължина 16 км. Заложено е създаването на три учебни плаца, като площадките им ще осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване.

Предвидени са още няколко обекта – въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция, пейки и маси за кратковременен престой по туристическите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени панорамни изгледни площадки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase