Снимка: Pixabay
fallback

От днес българинът е една идея по-богат. Минималната работна заплата вече е 560 лева, а по-високи възнаграждения са предвидени и в бюджетния сектор, и за учителите.

За сметка на това обаче се увеличават някои цени. Ще се вдигне ли стандартът на живот на българина или положението ще си остане същото?

"Жена ми, да е жива и здрава, прави една сметка, колко пари ни трябват за храна. Оказва се, че ни трябват, ние сме 2-ма души, децата са отделно, трябват ни 250-260 лева", споделя Никола Добрев, пред Bulgaria ON AIR, на 90 години, работил в международния отдел на Локомотив София. Говори френски и немски език. Пенсията му е 272 лева.

През месец май плащал 15 лева за вода. Сметките обаче постепенно станали непосилни.Ноември месец платил 46 лева за студена вода.

Работещите в бюджетния сектор очакват 10% увеличение на заплатите, учителите – 20%, а хората с минимална работна заплата ще получават с 50 лева повече спрямо миналата година.

От 1 юли минималната пенсия ще се увеличи с малко над 10 лева и ще стане 219 лева.

Но добрите новини са до тук. От днес се качва цената на водата в 27 български града - с между 5 и 25 стотинки. Ще поскъпне и природният газ с 3,5%, но това за сега няма да се отрази на цената на парното, топлата вода и тока.

Проф. Ганчо Ганчев не е оптимист за следващата година. Според него, тя ще е смята, почти същата като 2018 за България, но малко по-лоша. Най-вече заради негативните външноикономически тенденции.

"Нарастването на потреблението ще се забави. Можем да очакваме едно относително забавяне и влошаване на основните макроикономически параметри. При ниски инвестиции, при относително изоставане на капитала, ние не можем да очакваме високи темпове на растеж", коментира Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Ганчев фактът, че през 2018 са се родили по-малко бебета в сравнение с миналата година е показателен за икономическото състояние на българина. Когато има бебета, сметките не са проблем, а животът е по-добър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

Е, ама как

преди 5 години

Разбира се, че забогатяваме. И в знак на благодарност към "Месията" Борисов, търсим да го бием- засега. А когато се сформира и Народен съд- ще бъде и екзекутиран.

95

Селски Ром

преди 5 години

Това деление на българите е архитъпо...Един политик не каза да върнем БГ на българите...Един политик не каза: вън на САЩ бази, един политик не каза БГ е неутрална.Дали ще се бият САЩ и Русия ми е все тая, не искам нито Варшавски ботуш, нито Нато-ски, нито на САЩ.Не искам да съм пушечно месо на Русия и САЩ, да се трепят, ама не за моя сметкСАЩ иска 4% от БВП за вноска в НАТО, моля?САЩ иска да нямам икономически ползи и десет тръби през БГ, моля?Къде е БГ в цялата история?Къде ми е народът

94

малък,но много прост

преди 5 години

А бе каскет ли съм или фес не е важно!Важното е,че със заплата от 220-240 лв и цени на хляба 0,15-0,26 лв, сирене по 2,60 и парно по 25 лв,ама истинско сирене,а не евроджендърско,а пък за другото да не говорим,стандарта си беше съвсем приличен!Мой гръцки роднини идваха,и като видяха апартамента,колата и вилата,и гледаха като наакани!А сега само опорни точки и еврогордост!И огромно безхаберие!Със заплати по 2,000 яжте ГМО,да ви е сладко!И да не забравите ризките втора употреба!Баси!

fallback