Снимка: Pexels

Над 400 деца от плевенско село посрещат празниците със стари и скъсани дрехи и обувки.

За проблемът в село Дисевица се разбра около 19 декември, когато в социалните мрежи се появи апел за помощ от Националното сдружение на сираците в България.

На 19 декември детска градина "Вит" е била посетена от Слави Михайлов - председател на сдружението, за да подарят на децата коледни лакомства. Мъжът разказва в страницата на неправителствената организация за потресаващата гледка, на която се натъкнал - много от децата били със продупчени дрехи и захабени обувки.

Директорката обяснила, че много от децата са от бедни семейства, а за повечето семейства детската градина била спасение, защото малчуганите били на топло и били нахранени.

"Напълниха ми се очите, защото децата рецитираха и пяха песни по време на тържеството с огромно желание. Но истината е, че без усилията и подкрепата на добри хора, старанието и грижите които полагат екипа на детската градина не са достатъчни за да може едно дете да живее, така както трябва!

Моля Ви като човек, който е преминал през същото това нещо и изпитал лично, да се обединим всички и наистина да направим едно голямо чудо. Децата имат горещо нужда от дрехи, домашни пантофки, обувки! За играчки няма да говоря, не че нямат нужда, но да нямаш дрехи на гърба си е немислимо да питам за играчки! Няма как на мръзнещо дете да му подарим играчка и да искаме то да е супер щастливо!

Моля Ви знам, че има много добри хора, които наистина биха могли да помогнат и да променим с малко поне животът на тези деца!", написа във страницата на Сдружението Слави Михайлов. 

Призивът за помощ предизвиква лавина от реакции и веднага стартираха различни кампании за набиране на средства, дрехи и обувки за децата от целодневна детска градина "Вит" в село Дисевица. 

"Става на въпрос за хора, които са изцяло от ромски произход. Повечето са социално слаби. Грижите, които се полагат от наша страна за тях са да ги вкараме в детската градина, училището. Там получават закуска, обяд, всичко от което имат нужда децата. Правили сме и други кампании за набиране на дрешки, обувки.

Всичко свърша в момента, в който те занесат тези дрешки вкъщи и отново на другия ден идват със стари дрехи. Всяко семейство има по 5-6 и повече деца и там при тях е който стане първи да ги облича. Последните данни от преброяването в селото са 450 деца, от които 90% са от ромски произход и са на това положение. Липсата е голяма, нуждата е голяма", обясни кметът Бешков пред "Дарик".

Ако искате да помогнете:

Силияна Велинова – Директор на детската градина, тел.:0884576072
Пламен Бешков – Кмет на село Дисевица, тел.: 0887/950497
Слави Михайлов –  "Национално сдружение на сираците в България", тел.: 0877/822685

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase