Снимка: архив, Reuters

Осиновените деца стават все по-малко, а притеснителните данни идват от статистика на Агенцията за социално подпомагане. Процедурата е твърде дъллга, а приемните родители се изправят пред много предизвикателства и влизат в тежка борба с институциите.

Ако през 2011 година 720 деца без родители са намерили дом, то през 2016-та те са едва 555. Към 2017 година около 2500 деца все още са били в списъка на чакащите ново семейство, а тенденцията сякаш се запазва и тази година. Резултатите - все повече деца растат в институциите, лишени от майчина и бащина любов.

Колко са приемните деца у нас и защо приемните семейства в София са малко - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Милена Първанова и Бела Чолакова.

"Много деца чакат своето семейство и много семейства чакат своите деца. По темата трябва да се говори и то да се говори позитивно, за да може осиновяването да стане привлекателно", коментира журналистът и автор на книгата "Осиновени истории" Бела Чолакова.

По нейни думи подготовката на родителите е много важна, но курсовете, които съществуват не са достатъчни.

"При осиновителите е много изострено, защото те не знаят кога ще станат родители. Идва едно дете, което малко или много носи травма, но с правилната подготовка тя може да бъде смекчена и излекувана", добави още Чолакова.

Осиновителите, обаче, се изправят пред множество трудности. Основната пречка е всъщност мнението на обществото, коментира журналистката.

"Все още се гледа с лошо око на хората, които са станали приемни родители. Те искат да има едно нормално отношение от институциите и обществото към тези деца", добави още Бела Чолакова.

За предизвикателствата да бъдеш приемен родител? - говори председателят на Асоциацията за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase