Снимка: Булфото, архив

Въпреки че загиналите в катастрофи да са по-малко през тази година, проблемът с липсата на контрол за недисциплинираните шофьори остава.

Още по темата

"50 по-малко са жертвите на пътя спрямо миналата година, но контролът на нарушенията остава недостатъчен", коментира експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ комисар Алекси Стратиев пред "Фокус".

Според него все по-модерните камери, които се въвеждат като нови мерки по пътищата, не са по-ефективни от досегашните, защото 90% от всички подобни устройства зависят от човешкия фактор.

Той смята, че само автоматизирана система, която да работи самостоятелно на 24-часов режим, ще повлияе драстично на дисциплината на пътя.

Стратиев прогнозира, че към края на годината статистиката ще отчете сравнително сериозно намаление на загиналите – около 10% от общия брой на пострадалите в катастрофи.

"Много са нещата, които възпитават в пътна безопасност – децата, семейството, училището, подготовката на водачите, но единствено ефективното нещо е контролът на пътя, а точно той продължава да бъде контролиран от хора, а не от съвременна система, каквато има във всички европейски страни", коментира експертът по пътна безопасност.

Главната причина за тежките пътнотранспортни произшествия остава същата – несъобразена скорост.

Стратиев и призова за спазване на правилата за движение и по време на предстоящите празници поради очаквания засилен интензитет за почивните дни.

Пътуването при зимни условия крие опасности, припомни той и уточни, че въпреки намаляващия брой ПТП през есенно-зимния период, съобразената скорост и спазване на дистанция ще спасят още животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase