Снимка: БТА

Хората в село Хитрино никога няма да забравят експлозията при жп катастрофата през 2016 г., когато загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Точно две години по-късно ДПС даде курбан в селото в памет на жертвите. Присъстваха лидерът на партията  Мустафа Карадайъ, заместник-председателят на парламента Нигяр Джафер, депутати, членове и симпатизанти на ДПС.

Карадаъй и придружаващите го лица поднесоха венци и цветя пред къщите на загиналите при инцидента в Хитрино.

"Ние сме тук, за да покажем нашата заедност за сплотеността в добрите и в лошите дни. Когато сме заедно и сме сплотени, по-лесно можем да се справим с предизвикателствата на живота и на времето. Ние сме тук, за да почетем паметта на жертвите от трагедията преди две години в Хитрино", каза Карадайъ, цитиран от БТА.

По думите му живеем в трудни и сложни времена, и за да се справяме с предизвикателствата, всеки един от нас трябва да намери опора в доброто, в ценностите.

"От всеки един от нас зависи в такива тежки и трудни времена с поведение и пример да покажем доброто, ценностите и заедно с нашата сплотеност да се справяме и с предизвикателствата на живота. Всички ние сме се събрали в този ден, вярвайки именно в заедността и сплотеността ни като сила за справяне с предизвикателствата", допълни Карадайъ.

В ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан. При взрива бяха  разрушени десетки сгради в населеното място.

Собственици на новопостроенигте в селото къщи получиха днес ключове за новите си домове.

12 от тях са са построени със средства от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика, а 10 - със съдействието на Камарата на строителите у нас.

Къщата, построена със средства на ГЕРБ, също е обитаема.

Хората от селото споделиха, че преживяват преминаването на влакове през населеното място със страх да не се повтори трагедията от преди две годни.

"Нови къщи има, но влаковете продължават да минават с висока скорост и много е страшно за нас пак. Загубих детето и мъжа си. Имам нова къща, но нямаше нужда, имахме си къща и преди, бяхме щастливи и постигнали всичко", каза Шенай Хюсеин, една от пострадалите при инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase