Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


В последните няколко дни на отделни места от страната беше отчетено превишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха в пъти.

Според данни на Агенция "Околна среда" въздухът е бил мръсен в около 16 български града. Един от тях е и София.

Още по темата

Заради това Столичната община пусна днес зеления билет за обществения транспорт.  Цената му е левче. Този билет беше въведен миналата година отново заради замърсяването над нормата с фини прахови частици.

Зеленият билет се продава на пунктовете на Центъра за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от шофьорите на превозните средства на градския транспорт и с него може да се пътува в цялата транспортна мрежа на София.

Според Петър Киров от airbg.info все още сме в началото на отоплителния сезон и общо взето сега почват големите показания на станциите, но положението никак не е розово.

"Не може да кажем дали има големи разлики с минали години. В края на зимата ще отчетем какво е положението. Вчера данните бяха значително високи, но имаше мъгла, а тя кондензира всички прахови частици. На обяд започна да се разсейва. Това обаче не означава, че мръсотията над София е изчезнала", обясни в "България сутрин" Киров.

Инициативата airbg.info стартира в края на миналата година. След близо година и половина съществуване, организацията вече има около 780 работещи станции на територията на цялата страна, от които около 380 са разположени в столицата.

"Нашите станции не струват на данъкоплатеца нищо, а държавните са на стойност милиони левове. В същото време нашите са по-достоверни, защото може информацията да се вземе от много места", сигурен е той.

Киров все пак е категоричен, че 3-та поредна година се говори за проблема със замърсения въздух, но от всичко видяно досега става ясно, че не се работи методично и с ясна визия.

Тодорка Петкова от Агенция "Околна среда" заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента индекса на замърсяването в София е около 250-300.

"Данните за фини прахови частици се осреднява. Моментните стойности се осредняват за целия период. Максималната стойност е 50. Данните от 3-ти декември ще бъдат публикувани на страницата на агенцията след 10:30 часа. От данните от 2-ри декември са регистрирани превишени норми в 16 града", допълни Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase