Снимка: flickr

Нов вид интервю се провежда в столични фирми. Желаещите да работят в охранителни компании трябва да преминат през... детектор на лъжата.

Още по темата

Според експертите едни работодатели използват полиграфа само при наемането на работа, докато други периодично тестват своите служители.

"Не е много популярно или поне не се говори много за това, но конкурентни фирми на нашия пазар търсят всячески да се сдобият с вътрешна информация от своите конкуренти с цел прилагане на добри практики или придобиване на клиенти на конкуренцията", признава пред БНР мениджър в охранителна компания.

"За пръв път се сблъсках с тази практика, но не мога въобще да кажа, че съм се притеснявала от факта, че трябва да мина през такова изследване. Мина безпроблемно, лесно, бързо, когато няма какво да криеш", не крие въодушевлението си един от работниците, изпитал тестовете на детектора на лъжата.

Не винаги обаче изследванията протичат по качествен начин. Често фирмите, които предлагат такива услуги, не са достатъчно компетентни и не притежават добре обучен персонал.

Този тип проверка на лоялността обаче процъфтява. Моралът се пренебрегва, нарушават се и законови човешки права, опасяват се работници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase