Снимка: БТА

Шофьорите да тръгват на път със зареден резервоар и подготвени автомобили, препоръчва МВР, покрай рязкото застудяване днес.

Синоптиците вече обявиха, че се очакват значителни валежи от дъжд в южните райони, и от сняг - в останалата част на страната, като в Източна и Централна България ще има и силен вятър.

Това налага водачите да са подготвени, ако им предстои пътуване. Най-добре да се поема на път със зареден резервоар. Водачите трябва да заредят и с незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да се носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Нека телефоните им са заредени и да носят зарадни, които да ползват по време на път.

Важно е да се провери налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички светлинни източници - фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити. Също така да се провери работи ли отоплителната система на автомобила.

Преди път извън населено място шофьорите да се осведомят за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут, а също и с търпение, ако попаднат в "тапа". Важно е да се поставят на автомобила вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор.

Да се проверят и обновят съдържанието на автоаптечката, да се вземат достатъчно лекарства, ако някой от пътуващите е на лечение. При попадане в рискова ситуация да се сигнализира първо на телефона за спешни случаи 112, след това да се потърси и съдействие от близки и приятели. Органите на реда съветват шофьорите да отложат пътуването, до нормализиране на обстановката.

МВР инструктира и пешеходците да излизат само, ако е абсолютно наложително. Да се движат само по тротоарите и да използват подлези и надлези. Извън населените места да се движат срещу автомобилния поток по банкета. Хората да се обличат с топли дрехи, да са със здрави зимни обувки, при възможност с дълбок грайфер. Ако са с шапка, да се огледат няколко пъти при пресичане, тъй като шапката пречи на слуховото възприятие. Затова е добре и да не слушат музика, докато вървят. Ако има поледица или сняг, пешеходецът по-добре да се върне и изчака, докато снегът бъде почистен и опесъчен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase