Снимка: архив, Булфото
fallback

В сравнение с предишния отоплителен сезон тази зима ще е с около една четвърт по-скъпа, заяви пред БНР експертът Васил Николов.

"Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около една четвърт повече, отколкото миналата. В цифри сумата от 90 лв, например, сега ще е 115, коментира експертът.

Oще по темата

При силно завишените сметки на иднивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане. "Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат сметките нарастват осезаемо", заяви Николов. По думите му, когато са годишните отчитания е добре хората да погледнат какво точно са подписали. Това може да им спести писане на жалби.

Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди още той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях. В станцията температурата на водата трябва да е над 55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко отколкото са ползвали, а съседите им - повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Uncle Bob

преди 5 години

Само климатици и термопомпи. Който пък има място, камина с горивна камера. НЕ на Топлофикация!

27

Хмм

преди 5 години

Да,експертите - повече,а ние,профаните - още повече!

26

Анонимен

преди 5 години

Много столичани в повече от кв. Люлин спряха парното в целия блок като демонтираха абонатните станции. Почнаха с климатици и нищо не става с тези неизолирани панелки . Плащаш ток повече от парно . Сещам се за вица когато Българина изял 100 тояги , след това близал сол но накрая си платил и племето не го изяло. Това се отнася за вас другари.

fallback