Снимка: Google Street View

Църковното настоятелство на строящия се храм "Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици" в град Каспичан получи лично дарение от местен жител в размер на 50 000 лв.

Още по темата

Щедростта на Стойчо Стойчев не е афиширана от него, а стана известна от публично оповестено благодарствено писмо от общината.

"Това е най-голямото лично дарение, постъпвало по сметката за градеж на църквата. Много сме благодарни. В днешните все по-материални времена един благороден жест, като този, връща надеждата, че добротата съществува", казва кметът Милена Недева.

"Възхитени сме от постъпката на този сърцат човек. Средствата му ще послужат за завършване на дълго строения храм", обясни пред "Труд" адвокат Ралица Тодорова, член на настоятелството.

Големият дарител е известен в малкия Каспичан като бай Стойчо. Пенсионер на 84 г. с 404 лв. пенсия и до скоро собственик на малък цех за производство на керамика.

"Обикновен човек, среден българин съм. Обичам хората и да съм сред хората, искам да оставя нещо хубаво след себе си. Казвам ви, че парите не са важни, а какво ще направиш с тях. Никой не е взел нищо от този свят със себе си. Нито съпругата ми, нито синът ми, които починаха…", обяснява пенсионерът.

Прави дарението за църквата точно в памет на сина си Пламен Иванов. Мъжът е най-дълго преживелият българин у нас с диагноза таласемия (заболяване на кръвта) до 49-годишна възраст. Издъхнал от инсулт в ръцете на Стойчо на 18 февруари тази година.

"И какво като имах пари? Не можах да го спася!", споделя бащата. Приживе синът често казвал, че ако стане нещо с него, иска татко му да продаде негово жилище във Варна и да направи дарение за дълго строената църква в Каспичан.

Преди дни Стойчо изпълнил желанието му и казва, че ще бъде най-щастлив, когато види църквата завършена. Ако е нужно ще дари и още пари.

"Това е напълно възможно. Ще използваме средствата му за довършителни дейности. В момента майстори работят по иконостаса на храма, зограф рисува иконите, краят на строителството се вижда", уверява адвокат Тодорова.

А бай Стойчо обяснява, че е християнин – като се взели със съпругата му се венчали в църква, после свещеник кръстил и двамата му сина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase