Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Продължават проверките на Агенцията по храните за наличието на спанак, примесен с отровни листа татул в търговската мрежа. 

Изтеглянето на продукта от търговската мрежа започна след постъпване на два сигнала за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

"Няма ясно доказателство, че има татул в спанака. Няма доказателство, че отравянето в Търговище е причинено от татул. Листата могат да се различат визуално, но когато са в доста смачкано състояние, много трудно", обясни микробиологът Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Експертът добави, че липсва най-важният симптом при натравяне с татул - реакцията на зениците. А самият той се замисля дали не става въпрос за натравяне с нитрати. Сергей Иванов добави, че в болницата не е направена консултация с токсиколог.

Трябва да се правят проби в чужбина и нещата ще се проточат 1-2 седмици, прогнозира Иванов.

"Татулът расте навсякъде, той е плевел. Възможно е машината, която е събирала листната маса, да е захапала. Татулът е силно отровен", подчерта той и добави, че човек може да умре при консумация на 100 грама татул.

Микробиологът съзря липса на капацитет и експертност в контролния орган, както и по думите му, крайно забавена реакция.

Все пак от БАБХ призовават всички, които са си купили от въпросния спанак, да не го консумират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Коя фирма и как изглежда пакетът

16

Анонимен

преди 5 години

Колко ли татул са изяли?Чувал ли?

15

до анонимен 14

преди 5 години

Ще се радвам да намериш българи, които да работят тая работа. Ние нали сме голяма работа всичките работим по колцентрове, кметства, областни администрации, сервитьори по кафенета, но от земеделската работа се гнусим. Факт е , че трудно вече се намира работна ръка и хората от земеделския сектор са притиснати до стената да полват всякакви кадри

fallback