Снимка: архив Reuters
fallback

Дарители фантоми, които не са регистрирани по Закона за храните, раздават на социално слаби негодни храни с изтекъл срок на годност.

Oще по темата

Тези продукти се пробутват без етикет, без идентификационна маркировка и документи за произход или пък са с изтекъл срок на годност и са неправилно съхранявани, съобщават за "Монитор" от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Последният такъв случай е от Сандански. Става въпрос за дарение на храни с изтекъл срок на годност, внесени от Германия. Те са предоставени на Евангелската баптистка църква в града, която е раздала голямо количество от тях на бедни хора, преди инспекторите да влязат в складовете й.

"Продуктите ще бъдат унищожени. Хванати са 74 кутии с десерти по 16 броя във всяка, 24 броя двукилограмови консерви с домати, 9 кутии с пудинг, 13 десетлитрови туби с фритюрна мазнина и оцет балсамико в 20 кашона по 6 броя. В помещение към църквата са установени и 1200 кг. продукти от дарението, но в срок на годност – брашно, сухи супи, мюсли, кисели краставички, оцет балсамико, пастет", казаха от БАБХ.

На църквата е връчен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление за това нарушение като санкцията ще бъде в размер от 500 до 1000 лв., казаха още от агенцията.

Санкциите по Закона за храните за физически лица са от 500-1000 лв. При повторно нарушение са предвидени от 1000 до 2000 лв. Санкцията за юридически лица е от 1000 до 2000лв, а при повторно нарушение от - 2000 до 4000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

един

преди 5 години

То и в кауфландите и лидълите развалена храната ама защо не е СКАНДАЛНО не знам?------------------------------------------------Не е развалена ама не е руснашка и затова не е за теб.Пазарувай в Берьозка.

22

Пламен Костадинов

преди 5 години

Исус Христос е Истината. Той е единствения път за Спасение на човека. Единствения. Ако търсите истината - четете Библията.

21

Кръстьо Костов

преди 5 години

До Анонимен 18Има много истини, докато не познаеш Истината.

fallback