Снимка: Pixabay
fallback

Изчерпал ли се е плоският данък, създава ли той разслоение в обществото и кой го е въвел. Тези въпроси дебатираха депутатите близо два часа и скараха управляващи и опозиция.

По време на второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане БСП за пореден път предложиха да отпадне плоския данък, който е 10%, и да се въведе прогресивно подоходно облагане. Червените настояват и за данъчни облекчения за работещите родители.

Очаквана, обаче, мнозинството гласува против и не направи поправки в данъчната система, за което се обявиха единствено от левицата.

Според БСП плоският данък е изживял своето време и задълбочава неравенствата, и настояха, че редица държави са с прогресивно подоходно облагане.

"Плоският данък е изживял своето време, т. нар. 10% скала. Ако беше толкова хубав, всички развити държави щяха да имат подобна данъчна система. Мина времето на плоския данък. Той не можа да допринесе за ограничаване на сивата икономика", каза соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Червеният Румен Гечев пък настоя, че в едни от най-развитите държави - САЩ, Германия, Швеция, няма плосък данък. Той разказа и случай, в който е пътувал в самолет към България и е срещнал чуждестранни експерти.

"Те ми казаха: Ние сме специалисти от Швейцария и Дания и летим към плоския данък", разказа той.

Павел Шопов и проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" пък припомниха, че именно по време на Тройната коация е бил приет плоският данък и обвиниха социалистите в демагогия.

"Плоският данък е на БСП. Предимството на депутатите тук е, че са нови хора. Това беше гениален трик на председателката на БСП - да отрежете опашката си, да изхвърлите старите хора, които участваха в приемането на данъка. И сега с чисти одежди, социално справедливи, социално отговорни, да громите разслоението, което се дължи на този ваш данък", атакува Павел Шопов.

Проф. Станилов пък настоя, че БСП не е социалистическа партия и с плоския данък е превърнала "България в корпоративна държава".

От ДПС застанаха твърдо зад плоския данък и настояха, че именно той привлича чуждите инвестиции.

"ДПС ще защитава този данък. Ако този данък остане, парите за социална политика ще бъдат повече. ИТ сектора и аутсорсинг сектора са в България само благодарение на 10% ставка, по нито една друга причина", настоя Йордан Цонев и добави, че и с предлаганата скала от БСП най-бедните пак ще плащат същия данък от 10%.

В отговор червеният Крум Зарков контрира, че една страна не може да привлича инвестиции само с ниските данъци и трябва да има и други стимули за бизнеса.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък правилният път не е да се взима от по-образованите, предприемчивите и работливите, за да се даде на другите.

Колегата и от ГЕРБ Тома Биков пък настоя, че управляващите няма да излъжат избирателите си, на които са обещали да няма промени в данъчното законодателство и да не се отменя плоският данък.

"Не казвам дали прогресивният данък е добър или лош. Добър данък няма. Прогресивният данък не е гаранция за това, че неравенството ще бъде унищожено. Ако подкрепим предложението за отпадане на плосък данък ще излъжем избирателите си, а те са ни по-важни от БСП", отсече Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Анонимен

преди 5 години

в жалката ни държава само своеволията на политиците са справедливи

126

Ти да видиш...

преди 5 години

От плоския данък работници избягаха в чужбина , от проггесивния ще избягат работодателите.

125

!

преди 5 години

Не плоския данък разслоява населението. Некадърните и корумпирани политици го правят. Спрете ддс точенето, измамите с акцизите и оправете съдебната система. Другото ще се подреди само.

fallback