Снимка: Bulgaria ON AIR

Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните. Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден.

Това показаха данните на "Greenpeace" от проучване на различни марки сол. Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

Още по темата

Диетологът проф. Донка Байкова коментира тези данни в студиото на "България сутрин" и каза, че това е много тревожно, защото солта присъства в почти всичко, с което се храним.

"Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, реално консумираме около 10 и от тук идват сериозните рискове за здравето", обясни тя.

Проф. Байкова обясни, че през зимата предозираме още повече със солта, а най-потърпевши от това са костите и бъбреците.

"Вкуса и предпочитанието към солта се възпитава", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Донка Байкова каза, че трябва просто да възпитаме рецепторите си да искаме по-малко, защото рецепторите ни се възпитават.

Диетологът обаче настоя, че изключването на солта също е рисково начинание и каза, че модерните подправки от екзотични географски ширини също крит рискове, защото не са йодирани достатъчно.

Проф. Донка байкова препоръча да има регламент за йодирането на вносната сол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase