Снимка: flickr
fallback

Макар че на хоризонта се задава циганско лято и синоптиците предвиждат затопляне в края на седмицата, няма как да избягаме от хода на Земята и смяната на сезоните. Зимата ще дойде рано или късно, а с нея... и високите сметки за отопление.

Oще по темата

На какво да се топлим – ток, парно, дърва... И най-важното: Какво ни е по бюджета и как да спестим най-много от разходите през зимата? Това са въпросите, които вълнуват абсолютно всеки човек, когато лятото започне да си тръгва.

С покачването на цената на твърдото гориво в последните години българинът масово избира да се топли на ток през зимата. Според статистики през последните години все по-предпочитани са климатиците. Оказва се обаче, за да спестим електроенергия е важно да използваме правилно климатиците у дома.

Енергийните експерти са категорични, че в никакъв случай духалките и дори конвекторите не са удачен начин да стоплим домовете си.

"Изстиването на помещението и повторното му затопляне ще доведе до разлика в месечните ни сметки. По-добре е през нощта да се оставят на по-ниска, поддържаща температура, отколкото да се изключват изцяло", твърдят експерти пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Духалките и конвекторите, обаче, категорично не са добър избор, тъй като харчат голямо количество електричество.

Според енергийните екперти в момента доста производители предлагат добри конвектори със стайни термостати, с които можем до известна степен да намалим месечните си разходи през отоплителния сезон.

В момента един от най-предпочитаните варианти за отопление са системите на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 5 години

Най-добре е с духалка-ако се навие де!

46

Ехееее

преди 5 години

Е как така заплатата отишла, нали в държавата на Трътльото от Банкя всичко е на шест......без десет?

45

селчо

преди 5 години

Майка ми бедна пенсионерка се отоплява комбинирано. В кухнята с климатик, в хола печка на дърва. Миналата зима и гостувах. В кухнята неприятно ти духа във врата, досадно жужи, та трабва да се надвикваш и като оставиш хляб на масата за 5 мин. става на сухар. Спах две нощи в хола. През 2 - 3 часа трябва да ставаш да слагаш дърва. Стане горешо и после студ. Като се прибрах 10 дни храчих сажди. Добре, че като завърших останах в София и след няколко години успях да си купя апартамент с парно.

fallback