Снимка: Личен архив

55-годишен мъж от септемврийското село Варвара е спасил 84-годишна жена с деменция, която изчезнала от дома си и близки и полиция я издирваха. Илко Петракиев намерил баба Цвета Боерикова в полето, паднала в една вада-сред храсти от къпини, малини и шипки, където е преседяла цели 10 дни на открито, разказа говорителят на пазарджишката Областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов пред "Монитор".

Баба Цвета излязла от дома си в Септември на 3 октомври, когато близките й отишли по работа в съседния град Белово.

Като се върнали от възрастната жена нямало и следа, като хора споделили, че я били видели да се разхожда по улиците.

Семейството й обиколило освен района на Септември и Белово, стигнали и до съседната община Лесичово, но не успели да открият бабата. Сигнал в Районното управление на МВР в Септември, че баба Цвета е изчезнала, подала 63-годишната й дъщеря, силно разтревожена. Пенсионерката страда от деменция и лесно се дезориентирала.

Криминалисти от Районното управление незабавно обявили жената за местно издирване и с нейното описание били запознати дежурните автопатрули, полицейските и младши-полицейските инспектори.

След няколко дни безуспешно търсене полицаите и най-вече близките започнали съвсем основателно да се притесняват.

На 13 октомври, събота, 55-годишен мъж от съседното село Варвара решил да отиде в землището на селото, за да нагледа конете си, които пуснал на паша. Съвсем неочаквано насред полето той дочул едва доловим женски глас.

Човекът действал бързо, разтършувал се и открил баба Цвета паднала в една вада насред гъсти храсти малини, къпини и шипки. Но по- важното е  доброто общо състояние, в което е намерена бабата и че няма опасност за живота й въпреки почти десет денонощия престой на открито.

Той се обадил на телефона за спешни повиквания, на мястото са се отзовали полицейски екипи и линейка на "Спешна помощ".

Старицата е транспортирана за преглед в болницата, а малко по-късно е предадена обратно на близките си.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 години

Това си е просто чудо - 10 дена без храна, вода и в добро състояние...Може би е знак свише, че добрите хора не са свършили по нашите земи и има надежда. За нас.

5

шматка

преди 2 години

До Ха-хаТо това е баба.Няма фейсбук няма гадже което да я хвалиПросто бабаЩо да я пишат

4

Burzum

преди 2 години

Вие дето ликувате наясно ли сте в какъв ад живеят близките на хора с деменция...не случайно не са я намерили толкова дълго...ЖИВОТЪТ Е ЖЕСТОК!