Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

452

Марин Илиев

преди 4 години

Предстои второ национално турне 2020 година , на илюзиониста Зайн под мотото Остани в България -Промени България .То е се казва "Вълшебствата на Зайн ".Той е на 27 години и се върна от чужбина .Така че има и хора които все още вярват.

451

pozdravi ot sydney

преди 5 години

6k лв. може да те съжаляваме, как да ти кажа но зимаш парите на един чистач в сградата в която работя, и то с нищоправене за разлика от тебТук минималната заплата е $2800. Дори начинещи студенти тук едва ли някога ще стигнеш по заплащане. За хора с професия кат мен и доказан опит в Европа и Австралия зимаме по 6 цифри на година в долари. И тва не е тайна, пише го на всяка 3та обява за работа ако отвориш сеек.ком.ауТия 6к лв. ако не беше казал че е заплата щях да мисля че си на соцял.

450

от сиднеиAaвстралия

преди 5 години

Не схващам що трябва да се самопрецаквам и да ходя в ГетутУ за 6000лв скед като изкарвам много повече тук в Сидни? И то като се има в предвид че когато съм бил в БГ правех по няколко хилядарки и пак съм навън. Но щом те влече стой си в поднебесната сиания

fallback