Снимка: Bulgaria ON AIR

Жители на пет села в Пловдивско излязоха на протест срещу добива на инертни материали. Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място и разширяване на кариерата.

Още по темата

Жителите на село Белащица са организатори на шествието, което се заканва да блокира околовръстния път на Пловдив.

За последните 10 години пък в района има бум на респираторни заболявания заради нея. Това твърдят жителите на Белащица, които протестираха и преди няколко месеца.

Сега подкрепата към тях е много по-голяма, като в шествието се включват и жители на съседни села. Хората искат да се спре добивът на мрамор от кариерата, защото 10 хиляди души са пряко засегнати, а също така и хиляди, които живеят в южните квартали на Пловдив.

Протестиращите са подкрепени и от екоорганизации. Емилиян Георгиев от "Екогласност" каза, че институциите са обещали среща след седмица и че ще бъде направена нова оценка на проекта.

По думите му вече са предадени достатъчно доказателства за нарушение на концесионните граници и дори има предпоставки за нарушаване на цялостта на водоизточниците в района и населените места в района да останат без вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase