Снимка: Pixabay
fallback

Целта на новоучредения Институт за пътна безопасност е да събере опит от добрите и лошите практики в Европа по отношение на управлението на пътната безопасност и да покаже какво може да се приложи в България. Това е стъпка напред в преодоляването на тежкия проблем с високата смъртност по пътищата, коментира Диана Русинова, икономист и учредител на Института за пътна безопасност.

Трагичните инциденти като този на пътя край Своге може да се повторят и на други места, отбеляза Иво Танев, общественик и учредител на Института за пътна безопасност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„От няколко години сигнализираме, че пътят Самоков-Дупница е опасен“, каза той.

"Отговорността не трябва да бъде прехвърляна само върху шофьора. Трябва да се предприемат мерки, свързани с пътните знаци, ремонтите на пътищата и тяхното изграждане. В България са допуснати редица пропуски по отношение на пътната безопасност", обясни Русинова.

Тя разказа, че през 2010 г. са изчислили, че Столична община губи по 11 млн. годишно от инцидентите при задръствания в столицата.

"Поради ниския жизнен стандарт в страната много български граждани карат коли на повече от 20 години", смята общественикът.

Според Танев е важно в новата агенция да работят експерти. 

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 5 години

В България експерти по пътна безопасност няма. Четох списъка на "експертите" на този институт, там експерти пи пътна безопасност няма, макар че почти всички са титуловани като такива. Решенията се взимат от псевдоексперти, като тях.

4

Altair

преди 5 години

Абе и аз си мислех, че този институт точи пари, обаче прочетох малко повече и се оказа, че това е неправителствена организация, която се самофинансира. Направих си и труда да провер колко обществени поръчки са им дали -0 БР. И аз мислех, че и тези са поредните на хранилка, ни излиза, че май не са.

3

тото

преди 5 години

Много им е трудно вече, да измислят, нови организации за да има, къде да работят роднините им и да се правят обществени поръчки с наши хора.

fallback